7 Aralık 2012 Cuma

15. Uluslararası Randevu İstanbul Film Festivali



"EDEBİYAT SAYFALARI ARALANIYOR"

Festival her sene olduğu gibi bu sene de görkemli bir açılış töreni ve daha da görkemli açılış filmiyle davetlileri koltuklarından kaldırmayacağa benziyor. 14 Aralık’da Cemal Reşit Rey’de gerçekleşecek açılış töreniyle festival, Tolstoy şaheseri Anna Karenina’nın yeniden çevrimiyle perdelerini açıyor. Oscar’ın bu seneki güçlü adaylarından, VarietyHollywood Reporter ve Sight and Sound gibi sektörün önde gelen sinema yayınlarınca övgülere boğulan estetiği ve ruhuyla, Anna Karenina, Randevu İstanbul kapsamında, vizyon tarihinden önce, özel davetlilerin beğenisine sunulacak. Keira Knightley’i Karenina, Jude Law’u Karenin olarak izlemek isteyenler, gelecek vaad eden performansıyla ödül alanAaron Taylor Johnson’ı da, Anna’yı baştan çıkaran Kont Vronsky rolünde izleme şansına erişecekler ve Randevu İstanbul’un açılış gecesinde 19. yy Rusya’sıyla buluşuyor olacaklar.

DÜNYA DÖNÜYOR, FİLMLER DE!
Dünyaca ünlü festivallerden ödüllü, pek çok ülkede izleyiciye ulaşmış fakat Türkiye’de gösterim şansı bulamamış filmler ve ünlü yönetmenlerin beklenen son filmlerinin yanı sıra, tematik festivallerde, spesifik izleyici kitlelerinin ilgisini çeken, sıra dışı, alışılmadık filmlerden oluşan, hem renkli, bir o kadar da siyah-beyaz film programıyla, 14–20 Aralık tarihlerinde salonları doldurmaya hazırlanıyor. Sinema gençleşirken, yönetmenleri de gençleşiyor, filmler çoğalırken bütçeleriyse küçülüyor, büyük stüdyo ürünü olmanın aksine, minimum bütçelerle bağımsız yönetmenler tarafından çekilen yeni nesil,Film Bağımlıları için Bağımsız Filmler izleyicisini beklerken, ilk filmlerini çekerek dünyaya biz de varız diyen yeni yönetmenler de izleyiciyle İlk Randevularında buluşuyorlar. Pek çoğumuzun gece 12’den sonra görmek istemeyeceği türden, paranormal aktiviteler, yaratıklar, seri katiller, doğaüstü güçlerse, bu sefer saat 12’den önce, seyircinin Pelikül Kâbusları olmak için hazır bekliyorlar. Saygın yönetmenler ve son filmleri, Randevu İstanbul’un Premier İstanbul’unu oluştururken, bırakın kurguyu, ne varsa gerçek hayatta var diyen belgeselciler de gerçek hayatı bir Belgesel Kuşağına çeviriyor. Filmleri beğenen ya da beğenmeyen, gösterimlerden sonra gerçekleşecek soru-cevap seanslarında yönetmen ve oyuncuları sorularıyla terletmek isteyen herkes salonlara bekleniyor.

ORMANIN DERİNLİKLERİNDE BİR GRUP YENİ YETME
İlk filmini çeken Arjantinli video artisti Jasmin Lopez, Leones’de, kelime oyunları ve büyüme sancıları arasında sıkışan, ormanın derinliklerinde debelendikçe kaybolan bir grup liseliyi takip ediyor. Ellerinde nereden gelip nereye gittiği belli olmayan bir ses kaydı makinesi, omuzlarında gençliğin verdiği ağır yükle harmanlanan ve daha proje aşamasındayken Toronto Lab, Bafisi BAL ve CineMartgibi kurumlarca ödüle layık görülen bu fantastik gençlik öyküsü Venedik Film Festivali resmi seçkisinde gösterildikten sonra Randevu İstanbul izleyicisiyle buluşuyor.

RANDEVU İSTANBUL SİYAH-BEYAZ FİLMLERE GERİ DÖNÜYOR
20’lerin İspanya’sında geçen, bu nazik matador hikâyesinde, annesinin sevgisinden yoksun, üvey annesinin nefretiyle dolu büyümüş bir kız çocuğunun, kahramanı babasının, ünlü matadorun peşinden giderek bir hayal kuran ve bir boğa güreşçisine dönüşme hikâyesi, Kar Beyaz (Snow White), San Sebastian Film Festivali’nden aldığı iki ödülü İstanbul izleyicisiyle paylaşmaya hazırlanıyor.  Toronto,Londra ve Varşova Film Festivallerinden aldığı övgülerle, “Tim Burton görsellerinin The Artist ruhuyla buluştuğu film” olarak lanse edilen yapım,
Sinema-Tarih Buluşması bölümünde seyre açılıyor.

GENERAL MALKOVICH
19. yy Fransa- İngiltere çatışmasında, John Malkovich generalliğinde bir İngiltere ordusu ve Wellington hatlarında nefes kesici bir savunma hikâyesi Wellington Hatları (Lines of Wellington). Venedik Film Festivali’nde premier’ini yapan, Isabelle Huppert, Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Michel Piccoli gibi konuk oyuncularla şenlenen, son yılların en iyi kastıyla izleyiciye bir şölen sunmayı garantileyen filmde, Melvil Poupaud ve Mathieu Amalric gibi ünlü Fransız oyuncuları da General ve Mareşal rolleriyle izliyor olacağız. Şili’li ödüllü yönetmen Valeria Sarmento’nun bu taktik dolu, herkesin saflarını seçmek zorunda kaldığı bu ittifak ve itilaf savaşı, tarih sayfalarını yeniden hatırlamak isteyenleri sevindirecek bir yapım.

ÇOK ÖZEL BİR GÜN İÇİN ÇOK ÖZEL BİR BELGESEL!
Cannes Film Festivali’nin perde arkasında neler oluyor merak edenler, 1 saatlik bir Cannes masalı sizleri bekliyor. Bizzat festivalin direktörü Gilles Jacob tarafından hazırlanmış, ünlü yönetmenlerin Cannes’a varışları, basın toplantısı, ödül gecesi, söyleşiler, festival kokteylleri ve perde arkasında yaşanan bütün dostluklar, kıskançlıklar, kaprisler, sorularla cevaplarla, Cannes’da neler oluyor’un mini bir özeti Özel Bir Gün (A Special Day). Fransız kültür Merkezi’ndeki ücretsiz gösterimler kapsamında gösterilecek olan belgesele tüm festival takipçilerini bekliyoruz. İyi Cannes’lar!

CANAVARLAR, FANTASTİK FİLMSEVERLERİ YAKALAMAYA GELİYOR!
2009 yılında çektiği Tormented filmiyle fantastik-korku-bilimkurgu festivallerinde kendine yer edinenJon Wright’ın yeni canavar denemesi, Canavarlar (Grabbers), Strasbourg ve Neuchatel Film Festivallerinden aldığı iki izleyici ödülüyle, İstanbullu genre film severleri de fethetmek istiyor. İrlanda’nın bağrından kopup gelmiş bu canavarlar, önce polis memuru Ciaran’ı, ardından çaylak memur Lisa’yı ve tabii ki yarı kaçık yarı dahi laborant Adam’ı kapmaya hazırlanıyor. Gülerken düşünmek değil, korkmak isteyenler için paha biçilmez seçim Canavarlar, Randevu İstanbul’un genç bağımsızları arasında yerini alıyor.

TEK BİR SUÇ, 38 ŞAHİT VE 0 ŞÜPHELİ
38 Şahit (38 Witnesses), tüyler ürperten bir gecede gerçekleşen bir suçun ardında tek bir şüpheli ve tek bir tanık dahi olmayınca, gizemini gitgide artıran bir kedi-fare oyununa dönüşmez mi? Dönüşür dönüşmesine, ta ki birdenbire ortaya, her şeyi görmüş fakat konuşmamayı seçmiş 38 şahit çıkana kadar. Seyahatten döndüğünde yaşadığı mahallenin aslında bir suç mahalline dönüştüğünü gören Louise’in hayattan beklediği son şeyi kocasının da bu olayın bir parçası olmasıdır. Rotterdam Film Festivali’nin açılış filmi olarak dünya premier’ini gerçekleştiren 38 Şahit, Türkiye premier’ini Randevu İstanbul’la yapıyor.

3–2–1 OYNA!
Sundance Film Festivali’nde ödüllendirildikten sonra, SXSWHot Docs ve Sheffield gibi belgesel festivallerini dolaşan, İndie Bir Oyun Filmi (Indie Game: The Movie) bizden hem bilgisayar oyunu hem belgesel severleri ilk gösteriminde bir araya toplayacağa benziyor. Dünyayı peşinden sürükleyen ve kendi topluluğunu oluşturan oyunların perde arkasındaki oyun kurucuları ve oyun mucitlerinin aklına girip onlar gibi düşünmek onlar gibi çalışmak nasıl bir şeydir merak edenleri ekran başına çağırıyor. Bu deyim yerindeyse dahi mucitleri oyun kurdu haline getiren durumları öylesine eğlenceli ve dinamik bir dille anlatıyor ki, Sundance Film Festivali’nden aldığı kurgu ödülünü de fazlasıyla hak ettiği söylenebilir.

AĞIR AKSAK BİR EBEVEYNLİK HİKÂYESİ
Çocuk olmakla ebeveyn olmak hallerinin birbirine karıştığı, ağır aksak bu aile olamama hikâyesi, Med Cezir (Low Tide)’da, genç oyuncu Daniel Blanchard, Venedik Film Festivali’nde övgülere layık görülen umut vaat edici oyunculuğuyla seyirlik bir performans sunuyor. Evden işe akşamdan kalma, işten partilere ayık giden, partilerden tekrar eve kör kütük gelen annesine ebeveynlik yapmak zorunda kalan 12 yaşında bir erkek çocuğunun, Hanımefendi diye seslendiği annesine yemek hazırlama, onu giydirip yatırma, işte yardım etme gibi günlük ritüellerinin yanında, büyümeye çalışma halini Med Cezir, adına yaraşır şekilde, bu dengeyi sakin bir şekilde bozan sonuyla izleyiciyi tatmin edecek yapımlardan.

AVRUPA’DAN GENÇ MİSAFİRLERİMİZ VAR!
Festival, geçen sene de programında yer alan Avrupa Film Akademisi Kısa Film Seçkisi: Kısa Şart!’ı bu sene de yeni filmlerle programına katıyor. 2012 senesi boyunca dünyaca ünlü festivalleri dolaşan ve Rotterdam, Berlin, Saraybosna, Locarno ve Venedik Film Festivallerinin seçtiği en iyi kısa filmleri Fransız Kültür Merkezi’nde genç kısa filmcilerin beğenisine sunuyor, hem de ücretsiz gösterim imkânıyla.

Kaynak: http://www.randevuistanbul.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yapacağınız yorumlar bizim için büyük önem arz etmekte olup, sorumluluk sadece size aittir. Bizi enterese etmemektedir. TirajiKomikGazete.com Ekibi